Vicent Borràs Català “Tenim el repte de mantenir el projecte educatiu de l’escola”

Vicent ha estat president de L’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’escola Sant Felip Neri (SFN) des de novembre de 2018 a desembre de 2021. Sociòleg, professor a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Por Isabel Pascual

Per què et vas decidir pel Sant Felip Neri pel teu fill?

La nostra família és homoparental i teníem por de la discriminació envers el nostre fill. Quan tenia un any va coincidir que passàvem per la plaça amb una jornada de portes obertes i assistim. Sentim que era una escola sensible a la diversitat, propera per ser del nostre barri i ens vam reconèixer a les famílies que formaven part de l’escola. Serien els futurs amics del nostre fill, i els nostres.

I què en penses 11 anys després?

Continuo pensant el mateix. Tinc la seguretat que deixo el meu fill en bones mans. L’escola té cura de la part emocional, vivencial, partint de la diversitat d’experiències de les criatures. Els consells, l’acompanyament amb el meu fill, sempre han estat excel·lents. Saben qui és el meu fill.

Com vas arribar a ser president de l’AFA?

Des de l’inici vaig tenir bona relació amb la directora actual Anna Regàs. Tambè cal dir que l’antiga directora Carmen Gotsens,  va mostrar una bona sensibilitat als diferents models de família. Amb l’Anna Regàs, el compromís de tot el claustre, juntament amb el grup d’educació de l’Associació FLG Famílies LGTBI, del que forma part un altra mare de l’escola (Reyes Varella), impulsem el Projecte Educatiu d’Escoles Rainbow (PEER). Un projecte pioner a l’Estat espanyol. 

Vaig formar part del Consell Escolar durant quatre anys. En aquella època, sortint de la crisi del 2008, era un espai més per rebre informació que de decisió. Durant aquesta etapa també vaig tenir una bona relació amb el president del patronat, Ignasi Garcia i Clavel. Per això, després del final del mandat de Natalia Ferran i impulsat per l’AFA,que m’ho va proposar,  vaig agafar el càrrec de president.

Quines han estat les dificultats més grans durant el teu mandat?

Fer de pont entre les famílies i l’escola, principalment en el període del confinament per la pandèmia del COVID-19 i la proposta de canvi de la  titularitat per formar part de la fundació de les escoles parroquials per part del Patronat.

Per què? Com és la comunicació amb les famílies i l’escola?

L’AFA el constitueixen moltes famílies amb diferents maneres de pensar. Cal ser conscients que les queixes i les accions d’una família repercuteixen a la resta, per a les coses bones i per a les dolentes.

Em sorprèn encara que moltes famílies no conegin l’escola. No saben que és un centre privat que te un concert amb el Departament d’Educació de la Generalitat a càrrec la Fundació Privada Torras i Bages –adscrita al Protectorat de Fundacions Catalanes. Això significa que la direcció de l’escola són treballadors del Patronat i hi ha decisions, com el canvi de titularitat de l’escola, que no en depenen. Això no treu que les famílies estiguin implicades i siguin participatives, però cal situar-se i saber on hi som.

Com és la comunicació amb l’escola?

Amb l’escola la meva principal interlocutora és la directora, Anna Regàs, amb qui he mantingut una comunicació fluida. Durant el confinament parlàvem cada dia, per traslladar les queixes que es presentaven des de l’AFA i veure de quina manera podiem vehicular el malestar de les famílies i entendre les noves condicions de treball en les que es trobaven les i els Mestres. 

L’equip docent coneix les famílies perfectament. En alguns casos, les incoherències entre allò que s’exigeix a l’escola i a casa, en material d’educació són bestials i moltes vegades les famílies no en són conscients. 

Quins han estat els èxits més grans durant el teu mandat?

Sortir del confinament de manera exitosa, si comparen en el que ha passat amb altres escoles similars i no seguir amb el procés dintegració a la xarxa escolar Fundació per a les Escoles Parroquials. La primera fita ha estat gràcies al sistema i la gran feina per part dels i les mestres i al suport de l’AFA. La cancel·lació del procés d’intregació a les escoles parroquials ha estat gràcies a la capacitat de l’AFA de reunir les famílies en un consens del 98,2% i el diàleg amb el Patronat. Moltes famílies es van implicar, per que creuen en l’actual projecte de l’escola, aquí m’agradaria afegir alsguns noms, Meri, Sergi, Marta, Ernest, Silvia, Maria, Reyes, Eva i  algunes persones més que des del primer moment es varen implicar.

Què diries a les famílies?

Tenim el gran repte de mantenir el funcionament i el projecte educatiu de l’escola.

Cal involucrar-se a l’escola, és gratificant i les criatures ho perceben. Si t’estimes l’escola, els teus fills l’estimaran.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s