MANIFEST: SANT FELIP NERI, ESCOLA PÚBLICA

Manifest de L’Associació de Famílies de Sant Felip Neri

L’Associació de Famílies de Sant Felip Neri, com a impulsora d’aquest manifest i entitat convocant d’aquesta concentració, vol compartir les següents reflexions i demandes en pro d’aconseguir que l’Escola Sant Felip Neri pugui esdevenir una escola pública:

En primer lloc, volem manifestar el nostre agraïment per la tasca que han dut a terme els diferents titulars i docents de l’Escola des de la seva fundació fins als nostres dies.

En segon lloc deixar clar que avui en dia Sant Felip Neri no existiria si l’any 1959 l’Ordre dels Filipons no hagués fundat l’Escola i n’hagués garantit la seva continuïtat fins a l’actualitat, llogant els espais necessaris per poder desenvolupar el seu projecte educatiu; un projecte d’alts valors humanistes i democràtics que ha permès projectar l’escola més enllà de les seves aules i que el nom de Sant Felip Neri esdevingui un referent, no només a nivell de barri, sinó també a nivell de ciutat.

En tercer lloc, les famílies hem vist com en els darrers anys el nostre barri ha anat perdent els seus referents, el seu teixit comercial de proximitat, el seu teixit associatiu i també els seus veïns i veïnes. En aquest context, l’Escola de Sant Felip Neri i la seva plaça plena d’infants han estat un element de cohesió social imprescindible i que no ens podem permetre perdre.

Després de tota una història en què Sant Felip Neri ha estat al servei dels infants, primer protegint-los dels bombardejos del 1938, i després oferint-los una educació durant 63 anys, ens trobem en un moment decisiu en la història de l’Escola.

En quart lloc, volem manifestar que les famílies de l’Escola tenim clar que la seva viabilitat passa per transformar-se en un centre públic que mantingui el seu projecte educatiu i els valors que l’han fet un referent, fet que també comparteix l’equip docent, la direcció i la titularitat, el Patronat de la Fundació Torres i Bages. Aquesta posició ve refermada per la voluntat del Consorci d’Educació, format pel Departament d’Educació i l’Ajuntament de Barcelona, de convertir l’Escola de Sant Felip Neri en un centre educatiu públic.

Per últim, tenim clar el que manca per culminar aquest procés i en aquest sentit demanem a la propietat dels espais, la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri, que continuï llogant-los tal com ha fet fins ara, i amb independència de quina sigui la seva titularitat. Només així podrem garantir el seu pas a escola pública, preservar el projecte educatiu, el dret a l’educació dels nostres infants i joves, vetllar per la cohesió social del barri i que d’aquesta manera el llegat de Sant Felip Neri es mantingui sempre viu.

Barcelona, 10 de febrer de 2022

AFA Sant Felip Neri

afafn1@ampasfn

Signa la petició: Escola Sant Felip Neri: Volem ser escola pública! http://www.change.org/ESFN_VolemSerEscolaPública

Volem ser Escola Pública! (Manifest de treballadores i treballadors de l’Escola Sant Felip Neri)

L’any 1959 va néixer al cor del Barri Gòtic de Barcelona l’Escola de Sant Felip Neri. Amb la finalitat de formar infants i joves en la seva dimensió personal i social, l’escola va tenir des dels seus inicis una clara vocació per oferir al barri una proposta educativa creativa i dinàmica, innovadora i reivindicativa, una proposta d’escola catalana, oberta i renovadora.

Aquesta és la vocació que s’ha mantingut al llarg de més de seixanta anys d’història i que continua avui entre tota la comunitat educativa. Un compromís que va prendre el seu fundador, el Pare Serafí Alemany Esteve, i que la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri, els ‘Felipons’, van traslladar a la Fundació Torras i Bages, qui l’ha encapçalat des de 1982 com a titular de l’escola.

Avui, amb la mateixa vocació, mestres, famílies i titularitat volem que aquest compromís es mantingui integrant l’escola a la Xarxa Pública per tal de que continuï vinculada al barri i segueixi donant, a les famílies i infants que hi viuen,  una resposta educativa de qualitat, actualitzada i integradora.

I aquest és el compromís que també vol emprendre el Consorci d’Educació de Barcelona, qui ha acceptat emprendre el relleu de titularitat per convertir l’escola en un centre públic i conservar els valors i les idees d’aquest projecte educatiu capaç d’adaptar-se a l’evolució del barri i als seus canvis socials i econòmics.

Per això exigim a l’Oratori de Sant Felip Neri que, des d’aquesta vocació i amb aquest compromís, accepti el canvi de titularitat al Consorci, permetent així  seguir utilitzant els espais actuals amb una finalitat educativa i assegurar la continuïtat d’aquest projecte d’escola al Barri Gòtic.

També demanem al Departament d’Educació que mantingui el compromís emprès i segueixi apostant per la negociació sobre l’ús dels locals amb els Felipons, contemplant, si escau, un període extraordinari per tal d’anunciar el possible pas de l’escola a la Xarxa Pública de cara la preinscripció i matrícula del curs escolar 2022-23.

Assemblea de Treballadores i Treballadors de l’Escola Sant Felip Neri

Si estàs d’acord, signa la petició: https://www.change.org/ESFN_VolemSerEscolaPública

Recull de prensa

ara: L’Escola Sant Felip Neri busca l’última peça del puzle per ser un centre públic el curs que ve

Betevé: Les famílies dels alumnes de l’Escola Sant Felip Neri demanen que es converteixi en un centre públic

Betevé: L’Ajuntament de Barcelona també reclama l’Escola Sant Felip Neri: “Ha de ser pública”

elPeriodico: L’escola de Sant Felip Neri surt a la seva plaça per demanar l’entrada en el sistema públic

The Canadian News: The Sant Felip Neri school goes to its square to ask to enter the public system

TotBarcelona: Protesta perquè l’escola Sant Felip Neri passi a ser pública

Un pensament sobre “MANIFEST: SANT FELIP NERI, ESCOLA PÚBLICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s