Acta de l’Assemblea AFA del col·legi Sant Felip Neri – Març 2023

Feu clic Aquí PER DESCARREGAR L’ACTA DE l’ASSEMBLEA AFA

Nombre d’assistents: 34 persones

Data: 30 de març de 2023

En Josep Maria, president de l’AFA dóna la benvinguda als assistents i agraeix la seva assistència.

 1. Elecció nova presidència AFA

Explica el motiu de la seva renúncia al càrrec. Comenta que han estat dos anys molt intensos per tot el que ha passat a l’escola, i que creu que les famílies han d’estar orgulloses de la del treball que s’ha realitzat amb l’ajuda de totes: s’ha aconseguit que l’escola passi a ser pública, s’ha aconseguit el contracte de lloguer dels espais de l’escola per un període de deu anys i s’ha aconseguit l’inici d’un procés d’expropiació. També remarca l’èxit del casal d’estiu que es va iniciar el curs passat.

Comenta que des de la direcció de l’escola s’ha demanat que hi hagi una certa continuïtat en l’equip de l’AFA, i per aquest motiu es proposa el nom de Maria Feliu, fins ara vocal, com a presidenta. Es pregunta als presents si hi ha alguna persona interessada a presentar-se al càrrec. Només es presenta la Maria Feliu.

Es passa  a la votació: S’ACORDA per unanimitat l’elecció de Maria Feliu com a nova presidenta de l’AFA.

Pren la paraula la Maria i dona les gràcies pel suport, i demana que continuï el treball en equip com fins ara. Explica que va anar fa uns dies a una reunió del Consell d’Educació del Districte, on es va parlar de dos projectes que ens toca. D’una banda, hi ha el projecte que l’escola tingui un ús preferent sobre l’espai de la plaça entre les 08:30 i les 16:30, iniciant un procés de mediació amb els comerciants de la zona, i, d’altra banda es volen realitzar projectes amb les AFA del districte, promovent activitats per tal que les famílies Inter comuniquin.

2. Situació actual escola

En Josep Maria explica  el que se sap, a dia d’avui, sobre la situació de l’escola:

•No se sap res encara de la nova direcció; en principi se sabrà després de Pasqua.

•Tampoc se sap a quina hora s’acabarà l’hora lectiva de l’escola; si es sap que es perdrà la sisena hora, i que és probable que l’escola acabi a les 16:00 o a les 16:30. El nou horari serà una decisió de la nova direcció de l’escola.

•Explica que l’Ajuntament de Barcelona ha iniciat el procés d’expropiació dels dos edificis que conformen l’escola a la plaça, més el convent. No se saben els terminis, ni si el nou consistori sortint de les pròximes eleccions municipals seguirà amb el procés o deixarà l’expedient dins un calaix. Depenen d’un moviment o un altre, poder caldrà que la comunitat de l’escola es torni a manifestar. També es pot donar el cas que els felipons vulguin negociar, sigui per un lloguer llarg o una venda, i que no calgui el procés d’expropiació.

•No se sap on serà l’espai de menjador. Queda clar, que un cop l’escola passa a ser de titularitat pública, el menjador, tant l’espai com el càtering, ja no és responsabilitat de l’escola.

•Amb relació a l’espai de l’antic museu del Calçat, davant uns moviments que semblava que l’hotel Neri volia llogar-lo, es va presentar una instància a l’ajuntament per tal de parar el procés.

3. Extraescolars curs 2023-2024  

  La Marta, responsable de la comissió d’extraescolars explica els resultats d’una enquesta que s’envià a les famílies (l’enquesta rebé 29 respostes).

  Explica que podem seguir amb el model de continuar contractant l’empresa ABAC, o una altra, per tal que gestionin les extraescolars, o bé es podria contractar una persona que seria l’encarregada de coordinar les extraescolars.

  Algunes famílies s’han queixat que no hi hagi el servei per a l’alumnat de P3, però des de l’escola es considera que ja passen moltes hores a l’escola i que els cal un descans.

  Hi ha una proposta de realitzar un servei d’acollida a les tardes.

  Hi ha famílies que voldrien tenir un ventall més ampli d’extraescolars, però sent una escola tan petita no es creu possible de tenir una oferta més àmplia.

  Es podria buscar altres escoles del barri, i poder oferir una oferta esportiva conjunta.

  El Sergi, del Consell Escolar, explica que ha anat a parlar amb el centre esportiu de Can Ricard, al Raval, per mirar de fer una extraescolar de piscina, ja que és molt probable que desaparegui dins l’horari escolar. La proposta rebuda seria per a grups de mínim 6 nens, amb diferents franges d’edat,  amb classes de 40 minuts, que s’iniciarien a les 16:30, a un preu molt competitiu: 48 Euros el trimestre. El preu s’encariria en el cas que es necessitessin uns monitors per dur els nens des de l’escola a la piscina. Per als més petits hi hauria la possibilitat que la piscina es realitzés al frontó Colom.

  El Sergi aprofita per proposar un taller quinzenal de percussió per a famílies, i ajudar a crear un grup de tabalers que acompanyin els gegants de l’escola quan surten a les festes.

  La Montse parla de poder recuperar un taller d’art que abans realitzava l’escola.

  La Marta demana si hi ha més gent interessada a formar part de la Comissió d’Extraescolars. Tres persones més s’hi apunten.

  Surt a debat què fer amb les quotes de l’AFA: si mantenir-ne el preu, baixar-la per tal que més famílies hi entrin a formar part, si pujar-la per tenir més diners,… S’inicia aleshores un altre debat, que ja ha sortit en multitud d’ocasions, sobre la visualització del treball de l’AFA.

  Surt també que els ingressos de l’escola minvaran i que, per tant, l’AFA haurà de continuar ajudant a l’escola en la compra de material.

  S’ACORDA, que un cop es tingui la nova direcció se sabran més coses, i a partir d’aquí l’AFA treballarà en una direcció o en una altra.

  4. Neri Cultures i Cine Fòrum Neri

  La Meri, del Consell Escolar explica que l’any 2019 es va organitzar el Neri Market amb gran èxit, però també amb coses a millorar. I entre aquestes, la participació de famílies, que per diversos motius, no participen en els actes de l’escola (festes d’aniversari, reunions, etc.)  

  Per aquest motiu es pensa a organitzar un Neri Cultures, un espai o totes les famílies de l’escola poguessin participar, i intentar espais d’encontre amb altres cultures.

  Hi ha la proposta d’organitzar cursos de català per a famílies; hi ha una mare que s’ofereix com a voluntària.  

  Durant el debat surt que el tema de gènere és molt important de cara a intentar tenir un encontre entre totes.

  S’ACORDA que per iniciar aquest procés cal buscar espais petits, amb poques persones, i que aquests espais no siguin formals, amb molta importància el paper de les dones.

  S’ACORDA també parlar amb altres AFA del barri, que ja fa molts anys amb un treball amb famílies de diversitat cultural, per tal d’intercanviar idees.

  S’ACORDA crear una comissió.

  Amb relació al Cine Fòrum Neri, la Meri explica el projecte de realitzar passis de pel·lícules a la plaça. S’ACORDA que la Comissió de Festes s’encarregarà de muntar-ho.

  5. Precs i preguntes

  Subvenció: La Maria explica que s’ha demanat una subvenció a l’ajuntament pel curs vinent pel tema de robòtica.

  Canvi d’associació de l’AFA: Fins ara l’AFA formava part de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya, que en diverses vegades s’havia intentat donar de baixa, però el patronat havia demanat de seguir-hi. Però ara, un cop l’escola és pública, i ja no tenim el patronat, S’ACORDA deixar aquesta entitat i adherir-nos a l’aFFaC (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya)

  Estàtua de la font: en Juan explica que fa molts anys existia una estàtua que coronava la font de la plaça, però que fou robada dues vegades. Es va posar amb contacte amb el nèt de l’escultor, a qui ha agradat molt la idea, i amb un pare de l’escola, que és escultor, qui amb l’ajuda de l’alumnat dissenyarà una nova estàtua, que serà realitzada en 3D. La proposta és que es puguin fer diverses còpies, amb colors diferents, que s’aniran posant d’acord amb la festa que es vol celebrar. 

  Es dona per tancada l’Assemblea tot agraint la participació dels presents.

  Deixa un comentari

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

  Facebook photo

  Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

  S'està connectant a %s